неделя, 25 август 2019 г.

Сладко от смокини

Още помня аромата на сладко от смокини, още помня аромата на сладкото на баба. Много пъти съм ви разказвала за нея и сега няма да пропусна да ви разкажа още нещо.
Баба отглеждаше една смокиня, която се намираше съвсем до къщата и много добре се виждаше от прозореца. Та тая смокиня раждаше огромни плодове с големината на юмрук. Отидехме ли на гости у баба, смокинята всеки ден се преслушваше и баба трудно можеше да събере за сладко. Затова правеше няколко дози. Кога с два, кога с три килограма плод, както дойде, за да има за зимата. Събираше грижливо зрелите плодове в кофичка. Влязат ли смокините в кофата на баба вече никой не смее да пипа там, защото зимата като дойде всички ще искаме да похапваме от нейното сладко. Тая жена умора нямаше, от рано утро до късна вечер сновеше по двора и къщата. Сега като се замисля се учудвам, как е издържала на това темпо. Между другото никога не съм я виждала да лежи, пък камо ли да спи. Затова сега, аз ще споделя тази рецепта в чест на моята баба, която обичам с цялото си сърце!



Продукти:

3 кг. зрели смокини, 1,5 кг. захар, 1 ч.л. лимонтозу

Начин на приготвяне:

Измийте смокините, изрежете внимателно дръжките и ги подредете в дълбока тава. Отгоре посипете със захар и оставете за една нощ в хладилника да пренощуват. На другият ден ще видите, че са си пуснали сок. Сложете във фурната на 150°С да започнат леко да врат. От време навреме леко разбърквайте с дървена лъжица. Отпенете с решетъчна лъжица за да получите кристално сладко от смокини.

Сладко-смокини

Всичко това продължава докато сладкото започне да се сгъстява. Направете проба върху порцеланова чинийка. Капнете от сладкото с лъжица! Сладкото трябва да се стича бавно и в капка, тогава е готово. Извадете от фурната поръсете с лимонтозу и разбъркайте.

Сладко-смокини

Готовото сладко се сипва в измити и подсушени буркани. Бурканчета се пълнят едно по едно. Пълним едното бурканче, завиваме капачката и обръщаме, така да си изстине. По този начин бурканчетата се вакумират и нямат нужда после от варене.

Сладко-смокини



Това сладко от смокини има специфичен аромат и вкус. Никога не му добавям нищо друго за да не разваля спомена за баба. Има една песен на Васил Найденов, казва се “След края на света”. Ех, тая песен като чуя, как само ме връща назад в годините. Може би всеки ще каже, че тази песен го връща точно в детските години при баба и дядо и с чудният аромат на сладко от смокини.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар