вторник, 20 август 2019 г.

Шоколадова Торта

Не познавам човек който да не харесва Шоколадова Торта. Този вариант е много вкусен, сочни блатове и нежен крем, направо се топи в устата. Бих си хапнала едно парче точно сега, но уви първо ще пиша после ще се черпя. В хладилника може да почака. 
Знаете ли, че похапването на шоколад може да ви донесе не само наслада, но и щастие? :) Кой, не иска да е щастлив!? Това се получава благодарение на какаото. Всеки път, когато парче шоколад попадне в стомаха, съдържащото се в него какао предизвиква изригване на еликсира на щастието в нашият мозък. Това е така, защото се изработва допълнително ендорфин и се активират центровете на удоволствие в мозъка, което реално може да доведе до понижаване на реални болезнени усещания.
С годините са правени редица изследвания за въздействието на шоколада върху човека. От това, което научих следва, че ще бъдем по-умни и по-красиви.


Сега ще премина към рецептата, защото иначе ще трябва да посветя цялата публикация на шоколада.

Продукти:

За блатовете: 2 яйца, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 200 гр. заквасена сметана, 3/4 ч.ч. олио, 1 к.ч. охладено кафе, 2 ч.л. хлебна сода, 1 ч.л. бакпулвер, 80 гр. какао, 1 ч.л. ванилов екстрат

За крема: 400 гр. сладкарска сметана, 500 гр. черен шоколад с 70% какао

За ганаша: 200 гр. черен шоколад, 100 мл. сладкарска сметана

За сиропиране: 1 к.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Първо ще започна с направата на блата, аз изпекох един блат и после когато се охлади напълно го разделих на две части.

Пресейте брашното с бакпулвера, содата и какаото. Разбийте яйцата със захарта, после добавете сметаната, олиото и охладеното кафе. После бъркайки добавяйте от брашняната смес и бъркайте докато всичко се усвои и стане еднородно. Накрая добавете ванилията.

смес- блат

Сместа е вече готова, загрейте фурната на 180°С предварително. Сипете във форма с диаметър 22 см., но преди това поставете на дъното на формата пергамент или намажете с масло и напудрете с брашно. Изпечете на първо разположение на решетката. Преди да извадите блата проверете с дървен шиш.

Приготвяне на крема

Разтопете шоколада на водна баня, като непрекъснато го бъркате, а съдът не трябва да докосва водата от другият съд. Самото разтапяне се получава само от топлата пара.

шоколад

След като шоколада се разтопи се остава за кратко да се охлади, но толкова, че да ви издържа кутрето в него поне докато преброите до 10. След това разбиваме сметаната до пухкавост и на тънка струйка започваме да добавяме от шоколада при непрекъснато бъркане. Ако ви се стори, че сте прекалили с бъркането, не се притеснявайте, долейте още малко сметана и коригирайте крема.

шоколадов-крем

Така вече имаме изпечен блат който ще разделим на две и готов крем. Какво следва сега, ами няма какво да му мислим, преминаваме към сглобяване на тортата.

Сглобяване на Шоколадова Торта

Вземете подходящ поднос и поставете първият блат- сиропирайте само с прясно мляко, всичко си е достатъчно сладко, за да добавяте още захар.

сиропиран-блат

След това намажете с крема, който приготвихте, след това поставете вторият блат- сиропирайте и намажете цялата торта с останалият крем.

торта

Така приготвена Шоколадова Торта приберете за час или два в хладилника да стегне.

Почти сме на финалната права, остава само да я залеем отгоре с шоколадовият ганаш.

Приготвяне на шоколадов ганаш

Нарежете шоколада на дребно. Загрейте сметаната и преди да заври я сипете при шоколада. Започнете да разбърквате докато се получи гладка и еднородна смес. Изчакайте само няколко минути леко да се охлади, че да не скапете тортата. След това залейте тортата. Може да я покриете цялата с този ганаш. Може да се вихрите с различни фантазии. Може да поръсите с натрошени лешници, да аранжирате с бонбони, плодове и още куп неща. Може да направите много, така, че вашата торта да заблести в истинския смисъл на думата.

Шоколадова-Торта

Аз почти не разполагах с време, но въпреки това се получи много вкусно. Имах няколко часа на разположение в които трябваше да се справя. Всъщност моят съпруг има Рожден Ден и аз трябваше докато той се върне от работа, тортата да е готова и да чака в хладилника. Той въобще не очакваше да му правя торта, затова беше много приятно изненадан.

Шоколадова-Торта

Опитайте и вие, сигурна съм, че ще останете доволно от резултата. А сега, аз се оттеглям да поздравя рожденика и да се насладя на парче от тортата.

Шоколадова-Торта

Шоколадова-Торта

Още рецепти на Торти:

Няма коментари:

Публикуване на коментар