събота, 5 октомври 2019 г.

Пълнени патладжани на Фурна

Пълнени патладжани на Фурна не е нещо ново, но е много вкусно ястие. Предпочитам на фурна, така ми остава малко свободно време да отдъхна от напрегнатото ежедневие. Патладжанът е вид зеленчук, който пресъства не само на нашата трапеза. Има народи, които използват патладжани много по-често от нас, но разбира се всичко е въпрос на вкус.


Продукти за 4 порции:

4 средни Патладжани, 500 гр. кайма смес /телешко и свинско/, 2 глави лук, 1 морков, 1 червена чушка, 4 скилидки чесън, 3 зърна бахар, 1 дафинов лист, 800 гр. консервирани домати, 5 с.л. олио, сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, смлян черен пипер, смлян кимион, магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Тук искам да ви кажа, че ако обичате с повечко сос, то тогава трябва да увеличите дозата! 🙂 Ние наблегнахме на патладжаните с каймата и по-малко сос. Като цяло, тези Пълнени патладжани на Фурна са много вкусни и не са за пренебрегване!

Като за начало измийте, подсушете патладжаните и скъсете дръжките! После започваме да обработваме патладжаните един по един. Буквално разточваме патладжаните от всички страни за да омекнат и да освободят повече място в тях.

обработка-на-патладжан

След като приключите с тази процедура направете прорез по дължина като не стигате до долу. Посолете отвътре и оставете патладжаните под лек наклон за да започне да се отцежда горчивината. Подръжте ги в това положение около 30 минути и след това изплакнете със студена вода. За сега за патладжаните толкова преминаваме към следващият момент.

Омесете каймата като добавите подправки и половин глава накълцан лук. Омесете добре и придайте аромат на каймата, който съответства на вашият вкус. Аз добавих лук, черен пипер и кимион. Оставете каймата да почине и приеме ароматите докато се отцедат патладжаните.

В дълбок съд запържете лук и накълцаният чесън, после добавете нарязаният морков, чушка и домати. Добавете сол на вкус, бахар и дафинов лист. Оставете да покъкри десетина минути.

домати

След това готовата смес сипете в тава или плаке. Отцедете патладжаните изплакнете със студена вода и започнете да ги пълните с кайма. После ги подредете в тавата при доматите.

Пълнени-патладжани-на-Фурна

Покрийте с фолио и поставете за един час във фурна на 180°С. Хубаво да се задушат патладжаните под фолиото и става сочно и вкусно, пръстите да си оближеш.

Пълнени-патладжани-на-Фурна

Когато са готови “Пълнените патладжани на Фурна” извадете от фурната и разпределете на порции. Първо поставям пълненият патладжан в чиния след това поливам с полученият сос. Страхотно вкусно е, опитайте и вие!

Пълнени-патладжани-на-Фурна

Да ви е сладко и Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар