Продукти за 4 порции:
4 средни Патладжани, 500 гр. кайма смес /телешко и свинско/, 2 глави лук, 1 морков, 1 червена чушка, 4 скилидки чесън, 3 зърна бахар, 1 дафинов лист, 800 гр. консервирани домати, 5 с.л. олио, сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, смлян черен пипер, смлян кимион, магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Тук искам да ви кажа, че ако обичате с повечко сос, то тогава трябва да увеличите дозата! 🙂 Ние наблегнахме на патладжаните с каймата и по-малко сос. Като цяло, тези Пълнени патладжани на Фурна са много вкусни и не са за пренебрегване!
Като за начало измийте, подсушете патладжаните и скъсете дръжките! После започваме да обработваме патладжаните един по един. Буквално разточваме патладжаните от всички страни за да омекнат и да освободят повече място в тях.
След като приключите с тази процедура направете прорез по дължина като не стигате до долу. Посолете отвътре и оставете патладжаните под лек наклон за да започне да се отцежда горчивината. Подръжте ги в това положение около 30 минути и след това изплакнете със студена вода. За сега за патладжаните толкова преминаваме към следващият момент.
Омесете каймата като добавите подправки и половин глава накълцан лук. Омесете добре и придайте аромат на каймата, който съответства на вашият вкус. Аз добавих лук, черен пипер и кимион. Оставете каймата да почине и приеме ароматите докато се отцедат патладжаните.
В дълбок съд запържете лук и накълцаният чесън, после добавете нарязаният морков, чушка и домати. Добавете сол на вкус, бахар и дафинов лист. Оставете да покъкри десетина минути.
След това готовата смес сипете в тава или плаке. Отцедете патладжаните изплакнете със студена вода и започнете да ги пълните с кайма. После ги подредете в тавата при доматите.
Покрийте с фолио и поставете за един час във фурна на 180°С. Хубаво да се задушат патладжаните под фолиото и става сочно и вкусно, пръстите да си оближеш.
Когато са готови “Пълнените патладжани на Фурна” извадете от фурната и разпределете на порции. Първо поставям пълненият патладжан в чиния след това поливам с полученият сос. Страхотно вкусно е, опитайте и вие!
Да ви е сладко и Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар