събота, 19 октомври 2019 г.

Маслена погача на Рози

Имам специален повод да направя тази Маслена погача на Рози. Днес децата ми се завръщат от чужбина за да ни погустуват малко. Е, това е хубав повод да ги посрещна с погача и то каква погача се получи, за чудо и приказ. Това е един дълго очакван ден за мен! Затова те знаят, че при мама ще намерят топлина и уют. Тези неща най-много им липсват... Ето и тази прекрасница, която им спретнах. С удоволствие ви представям Маслена погача на Рози.


Продукти:

3 яйца като единият жълтък се отделя за намазване отгоре, 1 с.л. сол, 4 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. прясно мляко или вода, 30 гр. жива мая, 1 кг. брашно. 100 гр. краве масло за намазване на корите

Начин на приготвяне:

Активирайте маята с част от прясното мляко и малко брашно. Оставете в топла стая за да се надигне като гъба.

мая

След това пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете яйцата, млякото, олиото, солта, оцета и втасалата мая. Разбъркайте с лъжица, а след това доомесете на ръка, до получаване на меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да си почине за 20 минути. След това разделям на три равни части.

тесто-за-питка

След това разточвам топките една по една под формата на елипса с дължина около 60 см и ширина 30 см., и дебелина на листа около 3 мм.

лист-за-питка

Така разточвам всяка тока тесто. Разточеният лист намазвам с разтопено масло и отгоре поставям следващият лист. Отново назвам с масло и така докато приключа с цялото количество тесто.

Маслена-погача-на-Рози

Най-горната разточена кора също се маже с масло и се навива на руло от дългата част. Навийте хубаво и стегнато руло!

Маслена-погача-на-Рози

Така навитото руло се издърпва с поглаждания от центъра към краищата за да се получи с дебелина, колкото кутката на ръката. След това с остър нож нарежете напречно на парчета с дебелина около 3 см.

Маслена-погача-на-Рози

Нарязаните парчета вече можете да подредите в тава с диаметър 32 см., като предварително сте постлали пергамент или сте намазали с масло.

Маслена-погача-на-Рози

Оставяме нащата Маслена погача на Рози да си почине за 30-40 минути. През това време разстоянието което между парчетата ще се изпълни. Загрейте фурната предварително на 180°С. Когато мине времето за втасване, тогава намажете отгоре с разбит жълтък и може да печете. Разположете питката на най-долно положение във фурната на първо ниво и там я изпечете. Печете 30-40 минути, а когато я извадите от фурната я намажете с пчелен мед за вкус и гланц.

Маслена-погача-на-Рози

Много хубава се получава и ако случайно ви остане, не се притеснявайте, знайте, че и на другият ден може да си я хапнете. Преди да ви пожелая добър апетит искам само да ви дам един съвет. След като извадите питката от фурната и я намажете с мед изчакайте поне 15 минути и чак тогава посягайте към нея.

Маслена-погача-на-Рози

Вече спокойно мога да ви пожелая Добър Апетит и до нови срещи!

Ако имате свободно време може да разгледате и други видове Погачи, които съм правила и са също толкова успешни като тази!

Няма коментари:

Публикуване на коментар