Продукти:
3 яйца като единият жълтък се отделя за намазване отгоре, 1 с.л. сол, 4 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. прясно мляко или вода, 30 гр. жива мая, 1 кг. брашно. 100 гр. краве масло за намазване на корите
Начин на приготвяне:
Активирайте маята с част от прясното мляко и малко брашно. Оставете в топла стая за да се надигне като гъба.
След това пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете яйцата, млякото, олиото, солта, оцета и втасалата мая. Разбъркайте с лъжица, а след това доомесете на ръка, до получаване на меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да си почине за 20 минути. След това разделям на три равни части.
След това разточвам топките една по една под формата на елипса с дължина около 60 см и ширина 30 см., и дебелина на листа около 3 мм.
Така разточвам всяка тока тесто. Разточеният лист намазвам с разтопено масло и отгоре поставям следващият лист. Отново назвам с масло и така докато приключа с цялото количество тесто.
Най-горната разточена кора също се маже с масло и се навива на руло от дългата част. Навийте хубаво и стегнато руло!
Така навитото руло се издърпва с поглаждания от центъра към краищата за да се получи с дебелина, колкото кутката на ръката. След това с остър нож нарежете напречно на парчета с дебелина около 3 см.
Нарязаните парчета вече можете да подредите в тава с диаметър 32 см., като предварително сте постлали пергамент или сте намазали с масло.
Оставяме нащата Маслена погача на Рози да си почине за 30-40 минути. През това време разстоянието което между парчетата ще се изпълни. Загрейте фурната предварително на 180°С. Когато мине времето за втасване, тогава намажете отгоре с разбит жълтък и може да печете. Разположете питката на най-долно положение във фурната на първо ниво и там я изпечете. Печете 30-40 минути, а когато я извадите от фурната я намажете с пчелен мед за вкус и гланц.
Много хубава се получава и ако случайно ви остане, не се притеснявайте, знайте, че и на другият ден може да си я хапнете. Преди да ви пожелая добър апетит искам само да ви дам един съвет. След като извадите питката от фурната и я намажете с мед изчакайте поне 15 минути и чак тогава посягайте към нея.
Вече спокойно мога да ви пожелая Добър Апетит и до нови срещи!
Ако имате свободно време може да разгледате и други видове Погачи, които съм правила и са също толкова успешни като тази!
Няма коментари:
Публикуване на коментар