Продукти:
16 бр. точени кори за баклава, 150 гр. орехи, 100 гр. масло
За сиропиране:
300 гр. захар, 250 мл. вода, 0,5 с.л. лимонов сок, 1 ванилия, 2 щипки канела
За намазване на навитите саралийки 100 гр. разтопено масло
Начин на приготвяне:
Смелете орехите, ако решите да направите това в блендер, то тогава добавете 1 с.л. захар, за да не ви станат на каша.
На равна повърхност поставете две кори, намажете с разтопено масло и на половината част поръсете с орехи. С тънка точилка се навива на стегнато руло. Преди това омазнете точилката с мазнина, за да се плъзга по-добре. След като навиете на точилката съберете в двата края, за да получите къдравата форма, която се търси.
Работете само с пресни кори, защото в прочтивен случай ще се късат и напукват. Аз използвах турски кори за баклава и резултата беше зашеметяващ. И понеже листите бяха много бройки направих и баклава. Така, че с един пакет получих два продукта. Бъдете практични домакини!
И така, готовото руло принесох в голяма тава и внимателно изтеглих точилката, за да запазя формата на саралията. Така се постъпва и с другите кори. Редя рулата едно до друго. След това с остър нож нарязвам на желата големина и готовите парченца пренасям в намазнена тава. С разтопено масло намазвам всяка саралийка отгоре и пека на 180°С до златисто.
След като се изпекът саралийките се оставят да истинат напълно!
Приготвяне на сироп
В касеролка заварете вода, след това добавете захарта и канелата, нека да поври така и леко сиропа да се сгъсти. Не съм засичала като продължителност но поне 5 минути ще е необходимо за това. След това се добавя лимоновият сок и ванилията. Разбърква се и се заливат готовите саралийки. Хубаво е да престоят една нощ за да изпият сиропа.
Когато поднасям тези саралийки с орехи поръсвам с кокос, шам фъстък или орехи, кой както ги обича.
А сега не остава нищо друго освен да ви пожелая Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар