петък, 24 януари 2020 г.

Бананов пай с карамел и шоколад

Все си правя планове за Бананов пай с карамел и шоколад, но някак си бананите винаги изчезват мистериозно и до пай не се стига. Но този път увих бананите в черен плик така, че никой да не ги вижда. Когато вече имах продуктите започнах да приготвям пая, децата любопитно питаха какво ще правя и моят отговор някак си не ги удовлетворяваше защото не виждаха бананите. Зари отиде в другата стая и съобщи, че ще правя нещо уж с банани. Трябваше ми да спечеля време докато накълцам бананите и ги вкарам в пая :) И като се успокоиха, че няма банани се отеглиха в другата стая, а аз сръчно продължих.


Продукти:

За основата: 250 гр. бисквити, 80 гр. масло, 1 белтък

За пълнежа: 3 големи банана, 350 гр. дулсе де лече, 200 гр. шоколад, 350 мл. сметана

За гарниране: 150 мл. сметана и настърган шоколад

Начин на приготвяне:

Формата която използвах е с диаметър 22 см. Смелете бисквитите с блендер.

бисквити-блендер

От полученото бисквитено брашно замесете тесто като добавите масло и белтък. Готовото тесто разпределете по намазана форма с масло. Разпределете равномерно!

пай

След това изпечете в предварително загрята фурна на 180°С за 10 минути. След това извадете от фурната и охладете. Използвах готово дулсе де лече, закупено от Билла. Като отворих консервната кутия беше много гъсто като консистенция, нямаша вадене от там. Затова се наложи да го затопля за кратко на водна баня.

дулсе-де-лече

След това приготвих ганаша. Затоплих сметаната и разтопих шоколада в нея. Разбъркваш и готово. Ганаша е готов когато шоколада се разтопи напълно. После се изчаква малко да се охлади и започваме да сглобяваме пая.

Бананов-пай-с-карамел-и-шоколад

Върху изпечената бисквитена форма  поливаме с карамела и подреждаме нарязаните банани на колелца. После отгоре се полива с шоколадовият ганаш. Прибирам за кратко в хладилник докато разбиете сметаната.

Бананов-пай-с-карамел-и-шоколад

Разбивам сметаната с миксер и после разпределям равномерно върху пая. За разкош поръсете с настърган шоколад.

Бананов-пай-с-карамел-и-шоколад

Ако искате да направите бананов пай в оригиналния начин то тогава пропуснете шоколадовият ганаш! Но, понеже в къщи сме големи любители на шоколада, затова аз добавих ганаш. Изключителен вкус, е хайде да се почерпим съвсем по женски с глътка Бейлис и добра компания.

Бананов-пай-с-карамел-и-шоколад

Задължително си налейте и чаша с вода. Много е сладко, но вкусът е уникален. Този Бананов пай с карамел и шоколад се хапва на малки хапки. Наслаждавайте се! Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар