Продукти:
За блата: 140 гр. овесени ядки, 100 гр. орехови ядки, 150 гр. кафява захар, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. лимонов сок, 5 с.л. какао, 300 гр. ябълково пюре
За заливката: 100 гр. черен шоколад, 100 мл. кокосово мляко
Начин на приготвяне:
Смесете овесените ядки, орехите и захарта. Смелете ги с помощта на блендер до получаване на “брашно”. След като ги смелите добре ги изсипете в купа. Измийте и почистете ябълките, нарежете ги на парчета и тях също смелете в бледер до получаване на пюре. Добавете ябълковото пюре към полученото брашно. Добавете бакпулвера, лимоновият сок и какаото. Разбъркайте с лъжица до еднородност. Получава се гъста смес.
Загрейте фурната на 180°С. Използвам форма с диаметър 20 см. На дъното поставете пергамент, за да не ви залепне и после изсипете готовата смес. Заравнете с лъжица и може да печете. За готовността на блата използвам дървена клечка или шиш. Когато при пробождане шиша излиза чист то тогава съм напълно убедена, че блата е готов. След това оставете блата да се охлади. Премахнете хартията и върнете блата пак във формата.
Приготвяне на заливката:
Начупете шоколада на парченца. Загрейте кокосовото мляко и после залейте шоколада. Разбъркайте докато шоколада се разтопи напълно. След това залейте върху блата и оставете така за час, а после приберете в хладилник. Колкото повече стои толкова по-вкусен става сладкиша. Преди да сервирате поръсете отгоре с какао за да получите този кадифен завършек.
Всеки си има определено време в което обича да си похапне нещо сладичко. Това парче ще е за мен добавих си ягодка за още разкош.
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар