Пиле по Флорентински със сметана е невероятно вкусно ястие. Крехки пилешки гърди комбинирани с нежен сметанов сос, а гъбите и спанака са бонус към цялото творение. Звучи апетитно нали? :) Не е трудно да се приготви, но затова пък пръстите да си оближете.
Продукти:
600 гр. пилешки гърди, 300 гр. пресни гъби, 1 малка глава лук, 3 скилидки чесън, 30 гр.настърган пармезан, 2 с.л. зехтин, 50 гр. краве масло, 2 с.л. брашно, 200 мл. готварска сметана, 100 мл. вода, 120 гр. спанак (в случая аз използвах замразен поради липса на пресен), сол и черен пипер на вкус, босилек, лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна, а гъбите на резени. Начукайте пилешките гърди до дебелина 1см., след това ги овкусете с черен пипер и сол. В тиган сложете зехтин и запържете филетата от двете страни до лек златист загар. След това ги извадете и оставете в страни да си починат.
Сега в същата мазнина добавете маслото и когато се стопи и сгрее добавете накълцаният лук и чесън.
Ах, как ухае само, но нека продължа…
Към тях добавете гъбите разбъркайте и покрийте за кратко с капак. Така гответе около 5 минути, като от време на време разбърквате. Овкусете със сол, добавете брашното, гответе още една минута и добавете сметаната с водата. След като заври добавете спанака, разбъркайте и отместете от котлона.
Загрейте фурната на 180°С. В тава или друг подобен съд сипете соса с гъбите и спанака. Поръсете с босилек и подредете пилешките филета отгоре. Накрая поръсете с пармезан. Пармезана ще обогати ястието и ще придаде хрупкава коричка на филето. Страхотна фкусотия!
Така приготвено го мушнете във фурната за 15 минути. Ястието е готово когато придобие приятен и примамлив загар. Сервира се докато е още топло с резен лимон.
С това ястие- Пиле по Флорентински със сметана ще очаровате не само семейството, но и ако го приготвите за гости.
Пожелавам на всички Добър Апетит и хубави дни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар