събота, 11 май 2019 г.

Торта "Виктория"

Торта "Виктория" е торта с история. Кръстена е на името на кралица Виктория, защото е била любимата й, а в днешно време е най-предпочитана от англичаните. Това е истинска домашна английска торта.
Сега ще ви разкажа нещо съвсем накратко, за да ви въведа към същественото.
Кралица Виктория е родена в далечната 1819 година. Тя е пета по ред за наследяване на британския престол. Цялото име на кралицата е Александрина-Виктория. Началото на нейното коронясване е било през 1837 година и управлявала цели 63 години. Тя е първата дама, която получава титлата императрица на Индия.


През 1840 година се омъжва за своят първи братовчед принц Алберт. Любовта на двамата е била много голяма. Източници казват, че Виктория се влюбила в Алберт от пръв поглед. За 18 години брак Виктория ражда 9 деца.

          Веднъж двамата пътували с карета и тогава били нападнати, Алберт бранел своята Виктория много смело и така никой не пострадал, но нещо сякаш се отключило в този миг. Виктория от този ден нататък вече разчитала повече на своят съпруг и му се доверявала за всичко.

Принц Алберт умира на 42 години от коремен тиф. Следващите 40 години кралицата не спира да тъжи за съпруга си. Цветът в който се облича Виктория от този момент нататък и до смъртта си е само черно. Именно този факт е причина да я нарекат с прозвището “вдовицата от Уиндзор”.

История и факти са две различни неща и понеже не съм свидетел на събитията ще спра до тук. Както и да е. Факт е, че тази торта се прави и до днес в Англия и е предпочитан десерт. И ако се чудите, защо отгоре е само с пудра захар, то отговора е само един,защото предпочетох да направя Торта “Виктория” в оригинал, точно както я обичала кралицата някога да я похапва. И понеже много се отплеснах, ще премина към рецептата…


Продукти:

За блатовете: 4 яйца, 200 гр. краве масло, 200 гр. захар кристална, 200 гр. брашно с набухвател,                          1 ч.л. ванилов екстракт

За пълнежа: 200 мл. сладкарска сметана, 4 с.л. пудра захар, 1/2 бурканче сладко от ягоди

Пудра захар за поръсване!

Начин на приготвяне:

Първо започвам с приготвяне на блатовете. Задължително е, продуктите, които ще използвате да са със стайна температура, а маслото да е размекнато, но да не бъде течно!

Разбива се маслото със захарта до побеляване до получаване на пухкав крем. Яйцата се добавят едно по едно, за да може да се усвоят добре с маслото. Добавете ванилията, след това се добавя брашното – лъжица по лъжица, като през това време не спирате да бъркате.

Торта "Виктория"

Формата в която изпекох блатовете е с диаметър 20 см. Единият начин е да изпечете цялото съдържание наведнъж и след това да разрежете наполовина. Другият е да разделите сместа на две и да печете отделно. Който и начин да изберете няма да сгрешите, единственото важно нещо, което трябва да спазите при печенето е, фурната да е предварително загрята на 180 С и да печете на горен и долен реотан без вентилатор.

Торта "Виктория"

Желателно е първите 20 минути да не отваряте фурната за да не спадне блата. Продължителността на изпичане е различна в зависимост от това кой вариант ще изберете. За около 30 минути се изпича когато блатовете се пекат по отделно. Това означава, че ще ви трябва малко повече време ако печете всичко наведнъж. Изпичате до златисто и преди да извадите от фурната, проверете с дървена клечка, за да сте сигурни напълно. Блатовете са меки и пухкави като гъба.

Приготвяне на крема за Торта “Виктория”

Разбийте сметаната до меки връхчета, а през това време блатовете нека хубаво да се охладят. След това започваме да сглобяваме тортата. Поставяме блата в избрано плато и намазваме с цялото количество сметана. За да ви е по-лесно може да използвате пош, След това върху сметаната поставете ягодовото сладко и отгоре поставете вторият блат. Накрая завършете като поръсите с пудра захар. Толкова просто и същевеременно, се получава невероятна вкусотия.

Торта "Виктория"

Взех още малко информация за тази торта как да я предложите. Варианта е следният, отрязва се парче от тортата и после се залива с течна подсладена сметана. За секунди парчето ще поеме течността и ще се превърне в истинска наслада, но това е ако искате да ви е сочно. Няма да се бавя повече и ще си отрежа едно парче за да я опитам.


Мммм, нежно съвършенство, много добра.  Ароматно ягодово сладко с лек нежен крем като възглавничка между два въздушни блата. Просто невероятна вкусотия.


Затова давайте чинийките и се подгответе за парче или две! 🙂 И понеже в този момент не ми се пиеше чай, както е по традиция, затова си налях чаша шампанско и си добавих пресни ягоди.  И още ли се чудите дали да опитате? Хм, не се колебайте, това истинско вълшебство!

Добър Апетит и усмихвайте се повече!

Няма коментари:

Публикуване на коментар