вторник, 28 май 2019 г.

Безглутенова Торта Страчатела

Получих много хубави подаръци от Dr. Oetker и сега ще ви споделя моята идея за Безглутенова Торта Страчатела. Има в интернет много информация относно Глутена и затова няма да навлизам в подробности. Само ще допълня, че се получи чудесна торта и всеки може да опита в домашни условия да си я приготви. Двата продукта с които работех са Смес за тортен блат без глутен и Крем Оле с вкус на Страчатела.



Приятели искам да споделя с вас, че винаги когато и да се доверя на техните продукти на Dr.Oetker винаги всичко ми се получава с голям успех. За първи път, разбира се правя безглутенов блат и затова реших да се доверя на Dr. Oetker. Състава е оризово брашно и набухвател, а за крема Оле, просто нямам думи. С тези парченца шоколад се превръща в едно голямо Кулинарно изкушение. Каквото и да кажа за тези продукти все ще е малко, защото аз съм възхитена от резултата.

Безглутенова Торта Страчатела

Продукти:

За блатове 2 броя

5 яйца, 30 мл. вода, 1 пакет Смес за тортен блат  без глутен на Dr. Oetker

За крема

400 мл. прясно мляко, 1 пакетче Крем Оле с вкус на Страчатела на  Dr. Oetker

За сиропиране на блатовете

1 к.ч. захар, 1 к.ч. вода

и още 30 гр. настърган шоколад

Начин на приготвяне:

Както при повечето неща така и тук е хубаво яйцата да са със стайна температура. Разбийте яйцата добре с миксер като постепенно увеличавате скоростта на миксера. После добавете и водата. Сипвайте сухата тортена смес на порции постепенно за по-добро размесване и получаване на хубава гладка смес.

смес за Торта Страчатела

Готовата смес разделете на две равни части. Формата която използвах е с диаметър 20 см. Пека в предварително загрята фурна на 180 С с включени горен и долен реотан, ако използвате с фурна с вентилатор тогава ще печете на 170 С. И така застелете формата с пергамент и сипете едната част за да изпечете. Пече се до златисто за около 15 минути. След като е готов блата извадете от фурната, изчакайте 5 минути и после отстранете хартията. Изпечете и вторият блат по същият начин.

Безглутенов блат за торта

След като сте готови с блатовете, започнете да си правите сиропа за напояване на блатовете. За тази цел аз карамелизирах захар и в момента в който замириса на карамел добавих топла вода. Изчакайте около 5 минути да поври, след което отместете леко да се охлади, като през това време си направите крема.

Крем Страчатела

Студеното мляко сипете в съд и добавете сухата смес крем Оле с вкус Страчатела. Крема се получава много бързо. Разбива се с миксер докато хубаво се сгъсти.

След като сме готови и с крема преминаваме към сглобяване на тортата.

Използвам пак същата форма в която съм изпекла блатовете, тя е с падащо дъно и е много удобна за този случай.

Безглутенова Торта Страчатела

Поставям блата във формата, сиропирам и нанасям половината от крема. След това поставям вторият блат като отново сиропирам и нанасям последната част от крема. Като приключим и с това прибирам тортата в хладилник за 2 часа. След това освобождавам обръча и премествам тортата върху плато. Отгоре може да украсите със свежи череши както е в моят случай, но може да импровизирате и с други плодове. В страни отупайте с настърган шоколад.

Безглутенова Торта Страчатела

Въпреки, че аз нямам проблеми с глутена, тази торта се прие много добре у нас. Много приятна и нежна се получи. И да не забравя да ви пожелая Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар