четвъртък, 19 декември 2019 г.

Постна Содена Питка

Тази Постна Содена Питка, задължително я приготвям за Бъдни вечер наред с другите постни ястия. Практически няма какво да се обърка при нея и искрено се надявам и на вас да се получи така добре. Когато приготвям тази Постна Содена Питка за Бъдни вечер задължително слагам и една паричка увита във фолио и после на който се падне ще има късмет и щастие през цялата година. У нас паричката все в най-малкия се пада и после настъпва голяма радост.


Продукти:

550 гр. брашно, 350 мл. газирана вода, 5 с.л. олио, 1 с.л. ябълков оцет, 2 к.л. хлебна сода, 1,5 ч.л. сол,                  2 ч.л. захар, 1 бакпулвер

Начин на приготвяне:

В купа сипете водата и добавете содата, бакпулвера, сол, захар и оцет, разбъркайте да се разтвори добре. След това започнете да добавяте пресятото брашно на части. Усвоява се сипаното брашно и после продължавате да добавяте брашно. Като се сгъсти добавете олиото и продължете да бъркате.

смес-за-постна-питка

Добавете останалото брашно и омесете на плот. Посипете на плота брашно и доомесете меко тесто. Оформете на топка, след това увийте в стреч и приберете в хладилник за 30-40 минути. Тестото по принцип може да престои и цяла нощ! След това извадете от хладилника, развийте фолиото и придайте кръгла форма. С остър нож направете прорези във форма на кръст.

тесто-за-постна-питка

Напудрете отгоре с брашно. Поставям Постната Содена Питка върху хартия за печене в голяма тава и покривам с тенджера или огнеупорен съд. Така се пече 5 минути на 220°С в предварително загрята фурна. След това намалям температурата на 200°С и пека още 25 минути. След това премахвам тенджерата и пека още 15-20 минути до пълно изпичане.

Постна-Содена-Питка

Ако имате притеснение относно изпичането, то проверете с дървен шиш, ако шиша излиза сух значи питката ви е готова.

Постна-Содена-Питка

След като питката е готова извадете от фурната върху решетка и покрийте с памучна кърпа. Ако искате кората да е по-мека напръскайте с вода и отново покрийте с кърпа. По принцип, аз избирам първият вариант,  тъй като всички у дома обичаме да бъде с хрупкава коричка.

Постна-Содена-Питка

Постна-Содена-Питка

Това е, нищо и никаква философия. А сега ви пожелавам успех в приготвянето и да ви е вкусно! Добър Апетит!

Постна-Содена-Питка

Ястия за Бъдни вечер:

  1. Боб чорба
  2. Вкусна леща яхния със соев сос
  3. Рататуй

Няма коментари:

Публикуване на коментар