петък, 27 декември 2019 г.

Канелени кифлички

Тези канелени кифлички са много добро решение за закуска и за кафе в съботно-неделните дни. Моите канелени кифлички съвсем се различават от тези които сте опитвали до сега. Много различни, без мая, а пълнежа е кой както му харесва. Това ще рече, че пълнежа може да е сладко, шоколад или мед. Направо са си супер, вкусни и ароматни. Така, че ще продължа с рецептата да не ви губя времето.

Продукти:

2 яйца, 3 с.л. пудра захар, 2 с.л. пчелен мед, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 4 с.л. размекнато краве масло, 1 ч.л. ванилов екстрат, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно

За намазване отгоре: 1 жълтък+ 2 с.л. прясно мляко

За поръсване: маково семе, сусам и счукани ядки

Начин на приготвяне:

Разтворете бакпулвера в киселото мляко да шупне. В друга купа смесете яйцата, пчелният мед, маслото, ванилията и канелата. Разбъркайте до еднородност и после добавете шупналото мляко.

смес-за-кифлички

След като сте смесили добре тези съставки е време да започнете да добавяте брашното. Брашното се добавя с разбъркване и когато се сгъсти достатъчно се омесва.

смес-за-кифлички

Тестото, което ще получите рябва да е меко на пипане. Толкова меко, че пръста лесно да потъва в него.

тесто-за-кифли

Сега приберете тестото в хладилник за 1 час, но преди това го увийте в стреч или просто го поставете в найлонов плик. След като тестото престои нужното време в хадилник се изважда и се разпределя на топчета с  големина колкото голям орех или с грамаж около 45 гр.

тесто-за-кифлички

Включете фурната да загрява на 180°С. За печенето аз избирам голямата тава на фурната, като я застилам с пергамент да не ми залепне.

Вземете едно от топчетата и с длани оформете дълъг фитил.

филил-за-кифлички

След това прегънете фитила на две и усучете, а после съберете двата края като кравайче.

фитил-за-кифлички

фитил-за-кифлички

Готовата кифличка подредете в тавата за печене. Така постъпете и с другите канелени кифлички. След като приключите с направата намажете с разбитият жълтък с млякото и поръсете със семена или счукани ядки. За още блясък може да поръсите с кристална захар. Супер става на вид и  на вкус.

Канелени-кифлички

Имайте в предвид, че се изпичат много бързо за 15-20 минути. След като се изпекът изкарайте на решетка да се охладят. Ако искате да ги съхраните меки и за следващите дни, то тогава ги съхранете в найлонов плик или в кутия с капак.

Канелени-кифлички

Сега да ви обясня за пълнежа. Разрязвам през средата и мажа с любимото ми  сладко от сини сливи, а децата мажат с течен шоколад. Аз ги обичам като си направя кафе, а децата с прясно мляко или чай. C’est la vie! 🙂

Bon appétit!


Няма коментари:

Публикуване на коментар