Продукти:
2 яйца, 3 с.л. пудра захар, 2 с.л. пчелен мед, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 4 с.л. размекнато краве масло, 1 ч.л. ванилов екстрат, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно
За намазване отгоре: 1 жълтък+ 2 с.л. прясно мляко
За поръсване: маково семе, сусам и счукани ядки
Начин на приготвяне:
Разтворете бакпулвера в киселото мляко да шупне. В друга купа смесете яйцата, пчелният мед, маслото, ванилията и канелата. Разбъркайте до еднородност и после добавете шупналото мляко.
След като сте смесили добре тези съставки е време да започнете да добавяте брашното. Брашното се добавя с разбъркване и когато се сгъсти достатъчно се омесва.
Тестото, което ще получите рябва да е меко на пипане. Толкова меко, че пръста лесно да потъва в него.
Сега приберете тестото в хладилник за 1 час, но преди това го увийте в стреч или просто го поставете в найлонов плик. След като тестото престои нужното време в хадилник се изважда и се разпределя на топчета с големина колкото голям орех или с грамаж около 45 гр.
Включете фурната да загрява на 180°С. За печенето аз избирам голямата тава на фурната, като я застилам с пергамент да не ми залепне.
Вземете едно от топчетата и с длани оформете дълъг фитил.
След това прегънете фитила на две и усучете, а после съберете двата края като кравайче.
Готовата кифличка подредете в тавата за печене. Така постъпете и с другите канелени кифлички. След като приключите с направата намажете с разбитият жълтък с млякото и поръсете със семена или счукани ядки. За още блясък може да поръсите с кристална захар. Супер става на вид и на вкус.
Имайте в предвид, че се изпичат много бързо за 15-20 минути. След като се изпекът изкарайте на решетка да се охладят. Ако искате да ги съхраните меки и за следващите дни, то тогава ги съхранете в найлонов плик или в кутия с капак.
Сега да ви обясня за пълнежа. Разрязвам през средата и мажа с любимото ми сладко от сини сливи, а децата мажат с течен шоколад. Аз ги обичам като си направя кафе, а децата с прясно мляко или чай. C’est la vie! 🙂
Bon appétit!
Няма коментари:
Публикуване на коментар