неделя, 22 декември 2019 г.

Пълнени домати с ориз

По някога ми е трудно да угодя на всички. Синът ми например, никак не обича чушки и затова за Бъдни вечер за него ще приготвя Пълнени домати с ориз. Така всички ще са доволни. Днес ще ви представя постният вариант на тези домати, но може да опитате с някакво месо да добавите, също стават много вкусни, като преди това обаче месото се задушава. Но понеже темата е Бъдни вечер аз ще се придържам към постният вариант.


Продукти:

4 домата, 1/2 праз лук, сол на вкус, мащерка, черен пипер, 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. вода, 1 шепа маслини, 4 гъби,       2 с.л. олио, червен пипер

Начин на приготвяне:

Подберете здрави домати за това ястие, измийте и отрежете горната част, за да се оформи като капаче. Издълбайте вътрешността с лъжичка. Нарежете празът на колелца и запържете в нагорещено олио, след това добавете нарзаните гъби и задушете за кратко. След това добавете вътрешността от доматите, която предварително сте накълцали на дребно. След като течноста почти се изпари добавете измитият ориз и разбъркайте.

Пълнени-домати-с-ориз

Овкусете със сол, добавете червеният пипер и другите подправки. Разбъркайте и добавете вода. Нека да покъкри за 10 минути, след това отместете от котлона и след като леко се охлади напъленете доматите и захлупете с отрязаното капаче, остатъка от ориза сипете в тавичката.

Пълнени-домати-с-ориз

Изпечете ястието на 180°С за 40-50 минути.

Пълнени-домати-с-ориз

Преди сервиране може да поръсите с пресен магданоз. Това ястие може да се предложи и като топла гарнитура. Ефектно и вкусно! Опитайте и Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар