Ползите от императорският ориз или черен ориз са много. Подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната жлеза, препоръчва се при стомашни проблеми.
Историята на този ориз е стара и далечна. Той е бил разпространен в Китай, Япония и Корея. Според легендите черният ориз е бил запазена стока само за императорите и неговите приближени. Обикновените хора са нямали достъп до него. Този, който дръзнел да се възпротиви и опита, се наказвал дори със смърт. Ето защо, черният ориз е известен още като императорски или забранен ориз.
Продукти:
300 гр. Императорски ориз, 5 с.л. краве масло, 1 глава лук, 100 мл. бяло вино, 600 мл. пилешки бульон, 250 гр. кралски скариди, 250 гр. рулца от раци
Начин на приготвяне:
Първо искам да ви дам един съвет. Измийте и накиснете ориза в продължение на осем часа, но и повече да го оставите не е проблем. Накисва се във вода защото зърната са с твърда обвивка и е необходимо това за лесната обработка. И още нещо, когато започнете да го готвите ще видите как цвета се променя в тъмно лилаво. И нека да започнем да готвим!
Нарежете лука на ситно, след това го запържете с масло. Към него добавете накиснатият ориз и разбъркайте. Когато добавяте ориза трябва да го отцедите от водата! Добавете бялото вино и бъркайте докато всичко се поеме от ориза.
Добавете пилешкият бульон, посолете, намалете огъня и варете около 25 минути. След това отместете от котлона, покрийте с капак за 10 минути.
Докато готвите ориза сварете скаридите и рулцата от раци. След това почистете скаридите и нарежете рулцата от раци. Всичко е вкусно и толкова хубаво ухае. Морските дарове се поднасят върху канапе от сварен ориз и сервирайте. Да ви е сладко!
Ще се радвам да опитате тази рецепта за Императорски ориз с Морски дарове и да споделите. Искам да знам вие какво мислите? До скоро и очаквайте още интересни рецепти!
Няма коментари:
Публикуване на коментар