Продукти:
750 гр. брашно
12 гр. суха мая
1 с.л. захар
375 гр. прясно мляко
2 ч.л. сол
100 мл. олио
3 яйца
150 гр. разтопено масло
отделете 70 гр. за мазане
за поръсване отгоре- сусам
за мазане- 1 яйце, 1 с.л. олио,
1 сл. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Първият вариант е класически за месене на тесто. Правим си квас с маята, малко от млякото и 2 сл. брашно, да стане на кашица. Оставя се да втаса. Сипва се брашното в голяма тава, прави се кладенче и после се сипва готовата, втасала мая и другите продукти. Забърква се леко с лъжица и като се оформи като тесто се доомесва с ръце.
Другият вариант е за удобство на домакинята- замесва се в хлебопекарна. Там се сипва всичко, без да се чака маята. Има си такава програма и е много голямо удобство за всяка домакиня.
Аз я замесих в хлебопекарната. Внимателно изтеглете продуктите с везна- спазвайте грамажа както е описан за да се получи добър резултат.
Спазвайте правилото при месене в хлебопекарна първо течните съставки после брашното и накрая мая, сол и захар.
След като е готово тестото поръсете брашно на плот и го извадете и с леки движения го доомесете и оформете на топка.
След това разделете на 8 равни топчета.
Преместете ги в съд да не ви пречат на плота. Вземете една от топките набрашнете и разточете с диаметър 30 см. Намажете с масло отгоре и започнете с втората топка. Разточете със същият размер. Полученият лист го сложете върху първият и пак намажете с масло.
Повтаряйте докато ги натрупате всички един върху друг.
Поръсете с брашно отгоре и разточете на голям лист.
Нарежете на 8 равни части. Изрежете лента от края с големина 2 см. От тази лента ще направим 3 рози за средата.
Всеки от триъгълниците навиваме като за кифлички и режем в средата.
Приготвяме си тавата. Мажем с масло или слагаме пергамент. Започваме да нареждаме в тавата.
Оставяме да втаса за около 30 минути. След като втаса мажем с яйчената смес и ръсим със сусам.
Печем на 180 С за около 30-35 минути. Винаги проверявайте с дървен шиш, за да няма изненади.
След като е готова извадете я, сложете в подходящ поднос и завийте с кърпа.
Ако внимателно изпълните цялата технология ще получите невероятен резултат, ще имате пухкава мека погача.
Добър апетит! Желая Ви повече хубави поводи! Здраве, щастие и късмет да са ваши спътници всеки ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар