неделя, 3 май 2015 г.

МАСЛЕНА ПОГАЧА

Погача може да се направи по различен повод.- за сватба, кръщене, помен, юбилей, прощъпулник. Изборът е личен. Мисля, че най-важното си остава, да се прави с желание. Преди два дни имахме едно събиране и аз реших да направя Маслена погача. Радвам се, че всички я харесаха. Ето и рецептата:

Продукти:

750 гр. брашно
12 гр. суха мая
1 с.л. захар
375 гр. прясно мляко
2 ч.л. сол
100 мл. олио
3 яйца
150 гр. разтопено масло
отделете 70 гр. за мазане

за поръсване отгоре- сусам
за мазане- 1 яйце, 1 с.л. олио,
1 сл. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Първият вариант е класически за месене на тесто. Правим си квас с маята, малко от млякото и 2 сл. брашно, да стане на кашица. Оставя се да втаса. Сипва се брашното в голяма тава, прави се кладенче и после се сипва готовата, втасала мая и другите продукти. Забърква се леко с лъжица и като се оформи като тесто се доомесва с ръце.
Другият вариант е за удобство на домакинята- замесва се в хлебопекарна. Там се сипва всичко, без да се чака маята. Има си такава програма и е много голямо удобство за всяка домакиня.
Аз я замесих в хлебопекарната. Внимателно изтеглете продуктите с везна- спазвайте грамажа както е описан за да се получи добър резултат.
Спазвайте правилото при месене в хлебопекарна първо течните съставки после брашното и накрая мая, сол и захар.
След като е готово тестото поръсете брашно на плот и го извадете и с леки движения го доомесете и оформете на топка.


След това разделете на 8 равни топчета.


Преместете ги в съд да не ви пречат на плота. Вземете една от топките набрашнете и разточете с диаметър 30 см. Намажете с масло отгоре и започнете с втората топка. Разточете със същият размер. Полученият лист го сложете върху първият и пак намажете с масло.


Повтаряйте докато ги натрупате всички един върху друг.


Поръсете с брашно отгоре и разточете на голям лист.


Нарежете на 8 равни части. Изрежете лента от края с големина 2 см. От тази лента ще направим 3 рози за средата.
Всеки от триъгълниците навиваме като за кифлички и режем в средата.


Приготвяме си тавата. Мажем с масло или слагаме пергамент. Започваме да нареждаме в тавата.


Оставяме да втаса за около 30 минути. След като втаса мажем с яйчената смес и ръсим със сусам.
Печем на 180 С за около 30-35 минути. Винаги проверявайте с дървен шиш, за да няма изненади.
След като е готова извадете я, сложете в подходящ поднос и завийте с кърпа.


Ако внимателно изпълните цялата технология ще получите невероятен резултат, ще имате пухкава мека погача.



Добър апетит! Желая Ви повече хубави поводи! Здраве, щастие и късмет да са ваши спътници всеки ден!


Няма коментари:

Публикуване на коментар