Продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
6 ч.л. суха мая
4 с.л. краве масло
4 с.л. олио
4 ч.л. захар
2 ч.л. сол
4 яйца
200 гр. настърган кашкавал
брашно около 800 гр.
100 гр. разтопено масло за мазане
на самата питка
за отгоре:
1 яйце и сусам, мак
Начин на приготвяне:
Подбъркваме си маята с част от млякото малко брашно и 1 ч.л. захар- да стане на кашица и оставяме да втаса. След това се омесва с другите продукти да стане на тесто, което не лепне по пръстите.
Другият вариант, който често използвам е с помощта на хлебопекарната- освен, че тя го меси, даже има време и за втасване. Много е удобно в помощ на всяка домакиня.
След като сме омесили тестото. Подгответе си и тавата в която ще редите елементите.
Разделете тестото на две равни части.
Разточете с точилка и двете части. После намажете с масло едната част и посипете с кашкавал.
После върху този разточен лист, сложете другият върху него и леко разрточете, само да се притиснат един към друг.
После с помощта на чаша започваме да режем елементите и да ги подреждаме в тавата. Всеки елемент мажете с разтопено масло. На това видео ще видите начина по който подредих елементите на погачата.
След това намазах с яйцето и поръсих семената.
Изпекох на 180 С за около 30-40 минути. Най-важното е да бъдете наблюдателни и не забравяйте преди да извадите от фурната да проверите с дървена клечка.
Прекрасна е, много добре се изпече. Оставяме малко да почине преди да я опитаме.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар