Този кекс, който тя направи е по рецепта на нейната майка Вера и затова аз го кръстих Кексът на леля Вера. Като консистенция е много добър, през спокойно може да си го залеете с ароматно сладко и после ела и гледай какво става.
Продукти:
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер на Dr. Oetker, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.л. хлебна сода
Начупени орехи за отгоре и пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Разтворете хлебната сода в киселото мляко. Разбийте яйцата със захарта, след това добавете млякото със вече разтворената сода. Пресейте брашното с бакпулвера и добавяйте към сместа на порции като непрекъснато бъркате с телена бъркалка. Добавете олиото и ванилията и бъркайте до получаване на еднородна смес.
Получената смес може да изпечете във всякаква форма с различна форма- кръгла, правоъгълна, каквато ви душа сака. Тук формата не е от значение. Аз изпекох в кръгла форма с диаметър 20 см. Ако се съмнявате, че може кекса да ви залепне намажете с масло и леко напудрете с брашно. След това сипете готовата смес и отгоре поръсете с орехи. Аз имах сусам, така, че освен орехи добавих и сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до златисто. Преди да извадите от фурната проверете с дървена клечка, ако тя излиза суха, значи е готов за изваждане от фурната. За кексовете да си знаете, първите 20 минути са много важни и е хубаво да Не отваряте фурната! Така кекса ще се развие и ще е просто прекрасен.
След като се изпече изчакайте десетина минути и тогава го извадете на поднос и поръсете с пудра захар или залейте със сладко.
Както и да е, ако сте следвали описанието ще имате един чудесен кекс за закуска по всяко време. И понеже е много ароматен и съблазнителен, няма да чакаме покана.
Мила Ани, благодаря, че сподели с мен тази рецепта, която е от твоята майка, а за теб е много ценна! Поздрави на леля Вера, на тази прекрасна жена и се надявам някой ден да се запозная лично със нея!
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар