събота, 1 юни 2019 г.

Кексът на леля Вера

Преди седмица бях на гости на моите приятелки Ани и Поли. Беше невероятна среща с много емоции, всъщност, когато и да се съберем винаги ми е много забавно. Няма такова нещо като скука, забавленията са на макс. Представяте ли си в 23 часа да правиш кекс? :) Това само Ани може да го измисли и то със такъв замах като фурия в кухнята. Ани четеш ли мила... това е за теб. Тя самата казва, че е скарана с кухнята и че не обича да готви, но щом е за идеята и става въпрос точно за този кекс, тогава вече няма спирачки. Набързо го разбърка и с усмивка ми съобщава, че винаги се получава отлично, даже без да ползва миксер.

Този кекс, който тя направи е по рецепта на нейната майка Вера и затова аз го кръстих Кексът на леля Вера. Като консистенция е много добър, през спокойно може да си го залеете с ароматно сладко и после ела и гледай какво става.



Продукти:

2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер на Dr. Oetker, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко,        1 к.л. хлебна сода

Начупени орехи за отгоре и пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

Разтворете хлебната сода в киселото мляко. Разбийте яйцата със захарта, след това добавете млякото със вече разтворената сода. Пресейте брашното с бакпулвера и добавяйте към сместа на порции като непрекъснато бъркате с телена бъркалка. Добавете олиото и ванилията и бъркайте до получаване на еднородна смес.

Кексът на леля Вера

Получената смес може да изпечете във всякаква форма с различна форма- кръгла, правоъгълна, каквато ви душа сака. Тук формата не е от значение. Аз изпекох в кръгла форма с диаметър 20 см. Ако се съмнявате, че може кекса да ви залепне намажете с масло и леко напудрете с брашно. След това сипете готовата смес и отгоре поръсете с орехи. Аз имах сусам, така, че освен орехи добавих и сусам.

Кексът на леля Вера

Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до златисто. Преди да извадите от фурната проверете с дървена клечка, ако тя излиза суха, значи е готов за изваждане от фурната. За кексовете да си знаете, първите 20 минути са много важни и е хубаво да Не отваряте фурната! Така кекса ще се развие и ще е просто прекрасен.

След като се изпече изчакайте десетина минути и тогава го извадете на поднос и поръсете с пудра захар или залейте със сладко.

Кексът на леля Вера

Както и да е, ако сте следвали описанието ще имате един чудесен кекс за закуска по всяко време.  И понеже е много ароматен и съблазнителен, няма да чакаме покана.

Кексът на леля Вера

Кексът на леля Вера

Мила Ани, благодаря, че сподели с мен тази рецепта, която е от твоята майка, а за теб е много ценна! Поздрави на леля Вера, на тази прекрасна жена и се надявам някой ден да се запозная лично със нея!

Кексът на леля Вера

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар