сряда, 17 юли 2019 г.

КАТЪК

Днес ще ви разкажа за бабиният Катък, как и вие да си го приготвите успешно!
Като всички деца от моето поколение и аз имах щастливо детство. Цяло лято игра на воля навън. Нямах търпение да започне лятната ваканция да захвърля чантата... И да не си помислите, че ме мързеше да уча, нищо подобно! Винаги съм била много добра ученичка, но летата при баба са спомен, който ще помня цял живот. Там се събирахме всички братовчеди, голяма армия бяхме. Представяте ли си в какви огромни съдове баба готвеше и как един път не изпъшка тая жена. Готвеше и угаждаше на всичките ни капризи, ама хич не бяхме лесни. Всичко, което приготвяше беше изцяло домашно- мляко, яйца, плодове, зеленчуци, ароматни подправки, всичко.
Баба си имаше нейни специалитети и деликатеси, които приготвяше по своя рецепта. Този КАТЪК е направен, по нейният начин. Бях позабравила някой детайли, но леля Динчи (най-малката дъщеря на баба) ми припомни всичко с разликата, че аз ще направя по-малко количество, няма да е като бабиното. :) :) :) Тя приготвяше КАТЪК в промишлени количества, а и когато човек е малък всичко му се струва голямо.


Продукти:

350 гр. краве сирене, 500 мл. биволско прясно мляко, 1 голям буркан с капачка, сол на вкус

Начин на приготвяне:

Преди да започна да обяснявам как се приготвя самият КАТЪК искам да направя едно уточнение. Баба правеше катък с овче прясно мляко и с овче сирене, но поради липса в момента на такива затова направих промяна в продуктите. Според мен е важно продуктите да са закупени директно от производител или от човек който отглежда такива животни. Така ще бъдете напълно сигурни и спокойни в качеството на продуктите. Важна е маслеността да е запазена, после и Катъка ще е по-вкусен.

Катък

Техниката е много лесна особено, ако имате опит в подквасването на кисело мляко.

Като за началото сварете млякото и после разбърквайте докато се охлади толкова, че като потопите кутрето, то да издържа докато преброите до десет.

В голям компотен буркан натрошете сиренето и после залейте с прясното мляко. Разбъркайте и затворете капачката. Покрийте с малко одеялце за около 4 часа. След това като мине това време отвийте  и разбъркайте с лъжица. Опитайте как е на вкус, ако има нужда от сол добавете малко но без да прекалявате. След това приберете в хладилник. Всеки ден разбърквайте така около 10 дни. През тези дни катъка ще продължи да се сгъстява и да става по-вкусен.

Катък

След като Катъка е готов намажете на филийка и хапнете с най-хубавите домати. Ако някой харесва чесън добавете като стриете скилидките добре и ги премесите с катъка. Разбира се това е въпрос на личен избор. Технологията на моята баба беше същата, само, че тя го правеше в дълбок глинен съд и съхраняваше в кладенец.

Катък

Сега представяте ли си какви филии се разнасяха. В едната ръка филията, а в другата домата. Сит, щастлив и доволен, даже и за вечеря не питаш. Е, дано съм ви била полезна с тази бабина рецепта за Катък.

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар