Наскоро се срещнах с един приятел, който се завърна от Франция. Така надълго и нашироко го помолих да ми разкаже за френската кухня и нрави, и така стигнахме и до тази торта. Той само се усмихна и каза, няма такава торта, имат много видове десерти. Ядеш и не дебелееш, пиели кафето с много сладкиши като например с много известните вече френски макарони и други сладости свят да ти се завие. Като влезеш във френска сладкарница аромата те грабва още от прага и те води директно до витрина отрупана с главозамайващи сладкиши, кой от кой по-хубави и омайни.
Но няма да губя повече време, а ще премина към рецептата за Френска селска торта/ Gâteau de France и дали е френска, това не ме вълнува, важното е, че ще се оближете пръстите. Невероятна вкусотия!
Продукти:
1 яйце, 150 гр. захар, 200 мл. прясно мляко, 2 с.л. пчелен мед, 2 ч.л. хлебна сода, 50 гр. краве масло, 400 гр. брашно
За крема: 800 гр. заквасена сметана, 8 с.л. захар
1 бурканче сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
За да направим блатовете за тази торта, ще подготвим една много специална смес, ще замесим ароматно тесто и ще разточим с точилка. След което ще изпечем блатовете. И не се притеснявайте, че няма да успеете. Днес шанса е на ваша страна 🙂
В дълбока тенджерка разбъркайте яйцето и захарта. Добавете меда, содата, прясното мляко и маслото. Поставете тенджерката на котлона и варете на средна температура около 15-20 минути, докато се получи хубав карамелен цвят. От содата сместа ще започне да се увеличава, затова не оставяйте съда без надзор! Разбърквайте периодично! След като е готова карамелената смес, отместете и изчакайте да се охлади леко, толкова, че да може да се пипа с ръце.
Прибавете брашното и замесете тесто, след това набрашнете плот и доомесете на меко нелепнещо по пръстите тесто.
Разделете на 7 равни части и разточете с дебелина 2-3 мм и големина в диаметър 26-27 см. И не се притеснявайте ако не разточвате в идеален кръг.
Готовите блатове се изпичат върху пергамент на предварително загрята фурна на 160°С, леко да се зачервят за около 6-7 минути. И така по този начин се изпичат всички блатове и когато приключите с печенето ги изрязах с ножица и тогава вече диаметъра се променя на 22 см.
Това е така защото при печенето блатовете се свиват. Изрязах като използвах дъното на тортена форма с този размер. Оставих изрезките да опръхнат и после ги смлях за да ги използвам.
Приготвяне на Крема:
Заквасената сметана се разбива с миксер, като се смесва със захар. Разбивайте докато получите хубав гъст крем. Предполагам, че и с крема ще се справите!
Сглобяване на тортата:
За да получа идеалната торта започнах да я сглобявам направо във формата с падащо дъно с размер както вече споменах 22 см в диаметър. Работете с напълно охладени блатове!!! И така поставям първият блат, после от сметаната намазвам добре и равномерно и няколко лъжици от боровинковото сладко на различни места. После редим следващият блат, сметана, сладко и така до края.
Намажете отгоре тортата и приберете в хладилник да стегне за няколко часа. След това освободете тортата от ринга и намажете стените с крем и отепайте с натрошените бисквитки. Отгоре намажете със сладко от боровинки и така завършваме. Съхранете за 4 часа тортата в хладилник, като през това време блатовете ще омекнат.
Тази торта колкото стои по-хубава става, сочна и много вкусна. Блатовете стават сочни от сметаната. Неповторима е! Съвет от мен, днес я направете, а утре я нарежете! Става ли? Така ще усетите цялата и красота в действителност.
Така тази Френска селска торта/ Gâteau de France се превърна в неотразим хит у нас. Искам още едно парче, че нещо не ме сдържа!
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар