събота, 14 декември 2019 г.

Италиански Коледни меденки Mostaccioli

Какво е Коледа без аромат на канела и много, много вкусотии? Всички домакини са запретнали ръкави и приготвят ароматни сладки. Колкото и малки да са те, сякаш трапезата ще е незавършена ако няма сладки. Не мога да лиша децата от това удоволствие, а и аз самата толкова много ги обичам. Всяка година приготвям разнообразни сладки в големи количества, които се изяждат от Коледа до Нова година. И понеже са свикнали винаги да им правя разни изненади опитах тази рецепта за Италиански Коледни меденки Mostaccioli.
Особеното в тях е че се приготвят без мазнина. И не си мислете, че не са сполучливи, напротив- страхотни са, направо невероятни, нямат аналог, не мога да ги сравня с нищо друго. Беше ми много забавно докато ги приготвях, наблюдавах процесите с ей такива очи. :) И накрая като ги окъпах в шоколад вече нямах търпение да ги опитам, страшни са. Водят до пристрастяване, опитате ли една, то после няма да осетите как ще излапате всичко.





Продукти:

300 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, 80 гр. сурови бадеми, 3 с.л. пчелен мед, 10 гр. какао, 50 мл. топла вода, сока от 1 портокал, щипка канела, щипка индийско орехче, 4 гр. амонячна сода, 3 яйца, още брашно за доомесване

За гарниране: 300 гр. черен шоколад, 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Пресейте сухите съставки (брашно, какао, амонячна сода). Смелете бадемите с блендера. Смесете ги в купа и разбъркайте.

смес

После започнете да добавяте яйцата, мед, подправки, сок, вода и всичко останало.

смес

Разбъркайте с лъжица и ще получите средно гъста каша. После започнете да добавяте брашно.

смес

Добавяйте брашно докато получите тесто, което ще можете спокойно да разточвате. След това набрашнете плота и разточете.

тесто

След като разточите на дебелина колко един пръст, започнете да режете на ромбоиди. Това е формата в която изглеждат истинските Италиански Коледни меденки Mostaccioli.

мостачоли

Подредете в тава покрита с пергамент и печете в предварително загрята фурна на 180°С за около 15 минути. Те леко ще се надуят и ще приемат форма на възглавнички. След като изпечете оставете хубаво да се охладят, може и на следващият ден да ги гарнирате с шоколад.

Много ми се иска да ви споделя моят начин за гарниране (за тункване).

Аз разтапям шоколада на водна баня, като съдът в който поставям шоколада не се допира до водата- само парата разтапя шоколада. Така е най-добре за шоколада. После продължавам, начупвам шоколада на парчета и като започне да се топи добавям олиото, разбърквам с лъжица и като се разтопи напълно отмествам от котлона. Купата с разтопеният шоколад не я местя, тя си стои върху съда с вода. Топлата пара продължава да подържа течен шоколада.

След това потапям мостачолите в шоколада, обръщам от всички страни и с вилица придържайки от долу ги местя да се отцедят върху решетка.

мостачоли

След като шоколада хубаво стегне се подреждат в кутия с капак и може да си ги похапвате сладко.

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Тези Коледни меденки Mostaccioli са традиционни за Италия, но ви казвам хич не са за испускане. Мммм голяма вкусотия са. Беше ми много чудно, как ще се получат, като нямат грам мазнина, но уви резултата е просто зашеметяващ. Станаха ни толкова любими, много са вкусни с лек аромат на канела и всичко е толкова балансирано.

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Няма какво друго да кажа освен да ги опитате и сами да се уверите. За сетен път оставам възхитена от Италианската кухня. Чувставам се супер в компанията на тези сладурчета. Опитайте ги и вие! Да ви е сладко!

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Украсихме и елхата, ехеее усеща се вече Коледно настроение, невероятна красота.

коледа

Разгледайте и другите ми рецепти от Италианската кухня, има какво да се види! Чувствам се вдъхновена!…


сряда, 27 ноември 2019 г.

Сладки Линцер

Всички сме виждали различни снимки на сладки линцер. Сещате ли се? Говоря за онези слепени бисквитки с прозорчета и пълнеж от малиново сладко. Изключителни са. И така с настъпване на Коледните празници ще допълня моята колекция от рецепти. Мисля, че са възхитителни и много хубаво ще стоят на празничната трапеза, а и да не забравяме за вкуса и аромата. Заслужава си да се приготвят, ще си ги хапнете с наслада, за което съм на 100% сигурна.



Продукти:

380 гр. брашно, 100 гр. бадемово брашно, 3 гр. сол, 4 гр. сода, 226 гр. краве масло, 135 гр. захар, 2 яйца,            1 ч.л. ванилов екстрат

300 гр. малиново сладко и пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа смесете двата вида брашна, сол и сода. Разбъркайте с лъжица или телена бъркалка за да премесят добре.  В друга купа поставете маслото и захарта и разбийте с миксер до получаване на хубав крем. След това чукнете яйцата и ги добавете към маслената смес. Продължете с миксера до еднородност. Добавете ванилия за аромат. След това към тази смес започнете да добавяте на порции от брашното, като бъркате с лъжица. Постоянно бъркате и добавяте от брашното докато се получи хубаво тесто. След това прехвърлете на плот дооформете в топка, разделете на две. Увийте в найлонов стреч и приберете в хладилник за около 2 часа.

тесто-за-линцер

След като тестото престои в хладилник извадете едната част и разточете върху набрашнен плот. Дебелината не листа да е около 3 мм.

лист-линцер

След като разточите на нужната дебелина с формички изрежете сладките.

линцер-форми

Едното тесто го правя на плътна сладка, а другото оформям пак със същата големина само че в средата изрязвам още веднъж, за да се получи малко прозорче. Искам да вмъкна едно малко пояснение относно тестото. Това тесто не е като за баница, точи се внимателно като търкаляте точилката внимателно. Не е нужно да прилагате голям натиск. Ако е необходимо и осещате, че точилката ви залепва, то напудрете я с брашно, но без да прекалявате! Другите тесто оформих по този начин.  Ето така…

линцер-форми

Изрязаните сладки подреждам в тава покрита с пергамент.

линцер-сладки

Пека на 180°С на предварително загрята фурна за 10 минути. След това ги изваждам и изчаквам да се охладят. След като се охладят напълно започвам да ги сглобявам, като на плътната сладка намазвам с малиново сладко. Тези с изрязаните прозорчета първо ги поръсвам с пудра захар и тогава слепвам с намазаната сладка.

линцер

Готовите и вече слепени Линцер сладки подреждам в подходяща чиния.

Сладки-Линцер

Сладки-Линцер

Надявам се да се съгласите с мен, че много добре ще стоят на празничната маса. За вкуса и аромата ако трябва да кажа нещо, то е … Не се бавете, а опитайте! Много  хубав вкус, мисля, че се дължи на бадемовото брашно и  комбинацията с малиновото сладко. Направо са върхът!

Сладки-Линцер

Още сладки, които може да приготвите за празника:

неделя, 24 ноември 2019 г.

Персийски Тутманик

Когато се връщам назад в годините и в детските ми спомени, то няма как да забравя за този Персийски тутманик. Това беше бързата закуска, която моята майка приготвяше в уикендите. Задължително го правеше с домашни яйца, ама и това не беше проблем, защото си имахме кокошки. :) Няма да забравя и също, как обикалях полоците по няколко пъти да проверявам дали са снесли кокошчиците. Тогава не знаех, че те снасят само по веднъж на ден. Събирах яйцата в една малка кошничка и после ги давах на майка да ги инспектира. Тя проверяваше не дали са хубави яйцата, а колко ще съм потрошила докато ги занеса. Много забавно беше!
Всичко каквото мама приготвяше беше много вкус. Този аромат на Персийски тутманик  го помня и до днес.


Продукти:

4 яйца, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. хлебна сода, 1 к.л. ситна сол, 2 ч.ч. брашно, 200 гр. сирене

Начин на приготвяне:

Рзтворете содата в киселото мляко да шупне.

мляко

Разбийте хубаво яйцата с миксер, може и с телена бъркалка, добавете млякото с кипналата сода и сол, след това олиото и брашното. Най-накрая натрошете сиренето и разбъркайте.

смес-за-тутманик

Докато бъркате сместа за персийският тутманик е хубаво да си включите фурната за да ви загрява на 180°С. Подгответе си тавичка с диаметър 20 см, намажете дъното с масло и сипете готовата смес в нея. Сега е време да изпечете тутманика.

Персийски-Тутманик

Пека на 180°С с вентилатор, като тавичката я поставям на първо ниво.

Персийски-Тутманик

И понеже всяка фурна пече по различен начин не мога да ви кажа за колко време ще го изпечете, но със сигурност няма да е по-малко от 30 минути. Преди да извадите от фурната направете проба с дървена клечка и ако излиза суха значи всичко е наред.

Персийски-Тутманик

Печете до златисто и докато печете ше осещате аромата, който е зашеметяващ. Аромат на топлина и уют.

Персийски-Тутманик

След като вече сте изпекли тутманика извадете от фурната и после изчакайте 10 минути леко да се отвърне! През това време си подгответе масата, Мляко, сирене, може би някакво сладко и каквото обичате. Нарежете тутманика на парчета и сядайте на закуска. И да знаете закуската не е за испускане, тя е най-важна! 🙂

Добър Апетит и да ви е сладко!

Персийски-Тутманик

Препоръчвам да опитате и Усукан Тутманик със сирене, също по рецепта на моята майка.