събота, 14 декември 2019 г.

Италиански Коледни меденки Mostaccioli

Какво е Коледа без аромат на канела и много, много вкусотии? Всички домакини са запретнали ръкави и приготвят ароматни сладки. Колкото и малки да са те, сякаш трапезата ще е незавършена ако няма сладки. Не мога да лиша децата от това удоволствие, а и аз самата толкова много ги обичам. Всяка година приготвям разнообразни сладки в големи количества, които се изяждат от Коледа до Нова година. И понеже са свикнали винаги да им правя разни изненади опитах тази рецепта за Италиански Коледни меденки Mostaccioli.
Особеното в тях е че се приготвят без мазнина. И не си мислете, че не са сполучливи, напротив- страхотни са, направо невероятни, нямат аналог, не мога да ги сравня с нищо друго. Беше ми много забавно докато ги приготвях, наблюдавах процесите с ей такива очи. :) И накрая като ги окъпах в шоколад вече нямах търпение да ги опитам, страшни са. Водят до пристрастяване, опитате ли една, то после няма да осетите как ще излапате всичко.





Продукти:

300 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, 80 гр. сурови бадеми, 3 с.л. пчелен мед, 10 гр. какао, 50 мл. топла вода, сока от 1 портокал, щипка канела, щипка индийско орехче, 4 гр. амонячна сода, 3 яйца, още брашно за доомесване

За гарниране: 300 гр. черен шоколад, 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Пресейте сухите съставки (брашно, какао, амонячна сода). Смелете бадемите с блендера. Смесете ги в купа и разбъркайте.

смес

После започнете да добавяте яйцата, мед, подправки, сок, вода и всичко останало.

смес

Разбъркайте с лъжица и ще получите средно гъста каша. После започнете да добавяте брашно.

смес

Добавяйте брашно докато получите тесто, което ще можете спокойно да разточвате. След това набрашнете плота и разточете.

тесто

След като разточите на дебелина колко един пръст, започнете да режете на ромбоиди. Това е формата в която изглеждат истинските Италиански Коледни меденки Mostaccioli.

мостачоли

Подредете в тава покрита с пергамент и печете в предварително загрята фурна на 180°С за около 15 минути. Те леко ще се надуят и ще приемат форма на възглавнички. След като изпечете оставете хубаво да се охладят, може и на следващият ден да ги гарнирате с шоколад.

Много ми се иска да ви споделя моят начин за гарниране (за тункване).

Аз разтапям шоколада на водна баня, като съдът в който поставям шоколада не се допира до водата- само парата разтапя шоколада. Така е най-добре за шоколада. После продължавам, начупвам шоколада на парчета и като започне да се топи добавям олиото, разбърквам с лъжица и като се разтопи напълно отмествам от котлона. Купата с разтопеният шоколад не я местя, тя си стои върху съда с вода. Топлата пара продължава да подържа течен шоколада.

След това потапям мостачолите в шоколада, обръщам от всички страни и с вилица придържайки от долу ги местя да се отцедят върху решетка.

мостачоли

След като шоколада хубаво стегне се подреждат в кутия с капак и може да си ги похапвате сладко.

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Тези Коледни меденки Mostaccioli са традиционни за Италия, но ви казвам хич не са за испускане. Мммм голяма вкусотия са. Беше ми много чудно, как ще се получат, като нямат грам мазнина, но уви резултата е просто зашеметяващ. Станаха ни толкова любими, много са вкусни с лек аромат на канела и всичко е толкова балансирано.

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Няма какво друго да кажа освен да ги опитате и сами да се уверите. За сетен път оставам възхитена от Италианската кухня. Чувставам се супер в компанията на тези сладурчета. Опитайте ги и вие! Да ви е сладко!

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Италиански-Коледни-меденки-Mostaccioli

Украсихме и елхата, ехеее усеща се вече Коледно настроение, невероятна красота.

коледа

Разгледайте и другите ми рецепти от Италианската кухня, има какво да се види! Чувствам се вдъхновена!…


2 коментара:

  1. Здравейте! Дали може да поставите тук рецептата, тъй като не се отваря в другия сайт. А страшно много ме изкушават като гледам снкмкасн, изглеждат многоооо апетитно и вкусно . :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще добавя липсващата част от рецептата. Благодаря за интереса! :)

      Изтриване