сряда, 12 юни 2019 г.

Сладкиш Айле

Сладкиш Айле е сиропиран и много вкусен десерт. Със сигурност няма да останеш безразличен към него. Още с първата хапка ще се влюбиш в него. Толкова нежен и неустоим свеж вкус и ненатрапчиво сладък. Направо се топи в устата. Сега докато пиша това ми иде да си отрежа още едно парче от него. Как да издържиш с тези сложни диети на Новото време? Поглеждам с края на око и виждам, как настоятелно ми намига едно парче. Разбира се, че ще си хапна от Сладкиш Айле, истинско изкушение! Ще ви разкажа как го правя и не губете време, не отлагайте за утре! Хубавите неща са за днес!



Продукти:

1 пакет кори Фамилия, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 150 мл. олио, 1 ч.ч. брашно, 10 гр. бакпулвер, настъргана кора от 1 лимон.

За сиропа: 2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода, 1 с.л. лимонов сок

Краве масло за намазване на формата и кокосови стърготини за поръсване на Сладкиш Айле

Начин на приготвяне:

Първо започваме с подреждане на фините кори. Всеки лист се разстила и се нагъва на хармоника, след което се реди в омазнена тавичка.

Сладкиш-Айле

Тавата може да е кръгла, както в моят случай или правоъгълна. Моята е с големина в диаметър 27 см. След като подредите нагъгрените кори в тавичката, трябва да получите нещо такова.

Сладкиш-Айле

Подредените кори в тавата се запичат в предварително загрята фурна на 200°С до златисто. След като се запекат се изваждат от фурната.

Приготвяне на кексовата смес

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. После добавете киселото мляко и олиото, смесете добре. Пресейте брашното с бакпулвера и добавяйте постепенно към получената смес. Не спирайте да бъркате докато добавяте брашното. Накрая добавете настърганата кора лимон. Тя ще предаде свежест на десерта.

Сладкиш-Айле

След като сместа е готова се изсипва върху запечените кори. Разпределете навсякъде за да е равномерно!

Сладкиш-Айле

Сладкиш Айле се пече в предварително загрята фурна на 170°С. Поставете сладкиша на първо ниво на фурната. Пече се до златисто и преди да решите, че е готов, направете проверка с дървена клечка. Тя трябва да излиза съвсем суха от него.

Сладкиш-Айле

Приготвяне на сиропа и заливане на Сладкиш Айле

В касерола заварете вода и добавете захарта. Варите 5 минути и добавяте пресен лимонов сок. Преди да залеете сладкиша се уверете, че е напълно охладен. Охладеният сладкиш се залива с топлият сироп. След като сте заляли с готовият сироп се оставя за едно денонощие да престои. Сладкиша през това време ще поеме целият сироп.

Както разбирате до тук. Май ще се наложи да изчакате! 🙂 Ако искате да имате перфектно Айле. Но ще дойде и хубавият момент в който ще си отрежете парче и ще се насладите до последната хапка. След като сладкиша е готов поръсете с кокосови стърготини отгоре.

Сладкиш-Айле


За хубавите моменти няма определено време, ние трябва да си ги създаваме. Сочен, вкусен, неустоим и наистина съвършен десерт. Ако ви остане време и твърдо сте решили да си приготвите нещо сочно и неустоимо, тогава може да погледнете и Шербет баницата с локум.



Добър Апетит и повече слънчеви дни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар