четвъртък, 6 юни 2019 г.

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Киш Лорен- Quiche Lorraine е като символ на забързаната жена. Това е така защото се приготвя много бързо и сравнително лесно. Това ястие е много популярно във Франция, но и Англия не остава назад. И след като изчетох толкова много неща за Киш Лорен- Quiche Lorraine, започвам да си мисля, че киша като ястие идва от Германия, а самото име Лорен е френско. :) Забъркана история и колкото по объркана, толкова по-интересна.

Плънката може да е  различна, от богата до по-богата, като започнеш със зеленчуци, рибни и завършиш с месни. Типична манджа "Почисти хладилника". Умението да приготвиш киш в съвременният динамичен живот е много полезно. Защото в него може да добавите всички онези изостанали парченца от колбаси, сирене, кашкавал, месо и зеленчуци. Като основа за киша може да се използва готово многолистно тесто или пясъчно тесто или просто си направете.

И още нещо интересно преди да премина към рецептата. Киш Лорен- Quiche Lorraine е бил любим на известната американска кулинарка Джулия Чайлд. Тя е водеща на кулинарно предаване и в един от епизодите показва точно този специалитет. Тя се стреми да разбули тайната на мистичната и недостижима френска кухня и я прави достъпна за всяка домакиня. Нейна любима фраза е "БОН АПЕТИТ".



Продукти:

За тестото:

135 гр. краве масло, 280 гр. брашно, 1 яйце, 1 ч.л. бакпулвер, сол, 2 с.л. студена вода

За пълнежа:

1 глава лук, 1 скилидка чесън, 250 гр. бекон, черен пипер, 4 яйца, 200 мл. готварска сметана, 150 мл. прясно мляко, индийско орехче, 200 гр. настъргано сирене Ементал, 1 с.л. зелен лук

Начин на приготвяне:

Нарежете маслото на парчета. От брашното, маслото, яйцето, бакпулвер, сол и вода, се омесва гладко тесто.

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Омесеното тесто  се разстила в омазнена форма с големина в диаметър 26 см. Надупчете блата с вилица и след това приберете в хладилник за един час.

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Начин на приготвяне на плънката:

Обелете и накълцайте лука. Запържете бекона в мазнина за около 3 минути и изваждаме. В същата мазнина запържваме лука и чесъна до прозрачност. Отместете от котлона и смесете с бекона и овкусете с подправки, оставете да изстине.

Разбийте яйцата, сметаната и прясното мляко. Овкусете със сол и подправки, добавете половината от настърганото сирене. След малко ще продължим с плънката, а сега да обърнем внимание на основата на киша.

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Покрийте съдържанието на тавичката с фолио и посипете с фасул. Така се запича за 15 минути в предварително загрята фурна на 200° С.

Киш Лорен- Quiche Lorraine

След тази операция извадете основата на киша от фурната и отстранете фолиото с фасула. Така се е оформила много хубава кора.

И сега продължаваме със плънката и сглобяване на Киш Лорен- Quiche Lorraine.

Към млечната смес добавяме съдържанието от тигана (запържените лук, чесън и бекон). Сипете всичко това в получената основа на Киша. Поръсете остатъка от сирене и отгоре завършете със ситно нарязан див лук. Ако нямате пресен лук, то може да използвате сух такъв. В смисъл с какъвто разполагате в момента.

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Сега вече е готов да бъде изпечен. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 минути, докато се получи златист загар.

След като се изпече режете и нападайте. Страхотен е на вкус!

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Може да сервирате с прясна салата според сезона и с чаша хубаво вино. И накрая както се казва Бон Апети!

Киш Лорен- Quiche Lorraine

Нямам и капка намерение да се помотвам, затова отивам, че едно парче стои и ме чака! 🙂 😉

Няма коментари:

Публикуване на коментар