понеделник, 24 юни 2019 г.

Кезекухен- Käsekuchen- Немски сладкиш с извара

За мой голям късмет от скоро моята дъщеря се намира в Германия и първата работа беше да ми прати рецепта на този десерт. И не само исках да разбера свързано ли е с някакви традиции. В Германия този сладкиш се приготвя по всяко време на годината и както англичаните си имат време за чай, така пък немците си имат "кофе тайм".
В Германия обичат да правят почивки между обяда и вечерята, за да се насладят на чаша кафе с вкусен пай или курабийки.  Докато разглеждах рецептата ми напомняше на Чийзкейк, може би единствената разлика беше, че се замесва бисквитено (маслено) тесто, което се разпределя по дъното и стените на формата.И така Кезекухен- Käsekuchen- Немски сладкиш с извара е вариант на Чийзкейк.  Аз обичам Чийзкейк и не се двоумях дълго.



Продукти:

За тестото:

220 гр. брашно, 1 яйце, 110 гр. краве масло, 1 ч.л. ванилов екстракт, 55 гр. захар, 1 бакпулвер

За пълнежа:

800 гр. Сладкарска извара, 6 яйца, 150 гр. захар, 150 гр. краве масло, 1 ванилов пудинг, сока от 1/2 лимон, 1 щипка сол

За декорация:

300 гр. сладко по ваш избор

Начин на приготвяне:

Най-напред се прави блата за немският сладкиш. За целта в купа се пресява брашното заедно с бакпулвера. След това се добавят останалите съставки за тестото- масло, яйце, ванилия и захар.

Кезекухен- Käsekuchen

Разбъркайте с лъжица и после доомесете  докато се събере на топка и се получи хубаво тесто.

Кезекухен- Käsekuchen

Най-добре е този немски сладкиш с извара да се приготвя във форма със падащи стени. Формата е с 26 см в диаметър. Намазвам я с масло и поръсвам с галета. След това полученото тесто го разпределям по цялата форма и по стените, като това трябва да е равномерно навсякъде. За да има в впоследствие изпеченият Кезекухен стена.

Кезекухен- Käsekuchen

И както при всички маслени теста, така и при това, след като разпределим тестото по формата го прибираме в хладилник малко да стегне. Като през това време започваме да си приготвяме крем- пълнежа.

Приготвяне на пълнежа за  Кезекухен- Käsekuchen

Разделете жълтъците от белтъците. Работете със сухи и чисти съдове, особено е важно за да се разбият добре белтъците! И така първо си разбивам белтъците с половината от захарта и щипка сол. Разбивайте докато получите белтъци разбити на сняг.

Разбити белтъци

След това разбиваме маслото с останалата захар на хубав крем и добавяме жълтъците един по един.

крем за Кезекухен- Käsekuchen

След това добавяме изварата на порции като продължаваме да разбиваме. Капваме ванилията и лимоновият сок. Добавяме ваниловият пудинг. Бърка се до еднородност.

Тук искам да ви засиля вашето внимание

Спрете миксера и започнете да смесвате белтъците с жълтъчната смес. Това го правете с лъжица или шпатула, както ви е удобно. Правете плавни движения, за да не спаднат белтъците. И така вземате от белтъците и добавяте към жълтата смес. Готовият пълнеж се сипва във формата, онази която прибрахме в хладилника преди малко. 🙂

Кезекухен- Käsekuchen

Кезекухен- Käsekuchen се пече в предварително загрята фурна на 180°С за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят. След като Кезекухен- Käsekuchen е вече изпечен, фурната се изключва и се отваря леко, като десертът се оставя вътре за още 15 минути. След това отваряте широко вратата на фурната да започне да се охлажда. След като се охлади напълно се прибира в хладилник.

Кезекухен- Käsekuchen

После извадете от формата, като само премахнете падащите стени. Поставете Кезекухена на поднос и гарнирайте със сладко. Кезекухен- Käsekuchen се реже, когато е добре охладен!

Кезекухен- Käsekuchen

Ако искате да опитате още нещо вкусно може да погледнете рецептата ми Чийзкейк “Ден и Нощ”

На мен ми отне цели две години в търсени на подходящата рецепта. Исках да е достоверна и истинска.



Добър Апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар