В Германия обичат да правят почивки между обяда и вечерята, за да се насладят на чаша кафе с вкусен пай или курабийки. Докато разглеждах рецептата ми напомняше на Чийзкейк, може би единствената разлика беше, че се замесва бисквитено (маслено) тесто, което се разпределя по дъното и стените на формата.И така Кезекухен- Käsekuchen- Немски сладкиш с извара е вариант на Чийзкейк. Аз обичам Чийзкейк и не се двоумях дълго.
Продукти:
За тестото:
220 гр. брашно, 1 яйце, 110 гр. краве масло, 1 ч.л. ванилов екстракт, 55 гр. захар, 1 бакпулвер
За пълнежа:
800 гр. Сладкарска извара, 6 яйца, 150 гр. захар, 150 гр. краве масло, 1 ванилов пудинг, сока от 1/2 лимон, 1 щипка сол
За декорация:
300 гр. сладко по ваш избор
Начин на приготвяне:
Най-напред се прави блата за немският сладкиш. За целта в купа се пресява брашното заедно с бакпулвера. След това се добавят останалите съставки за тестото- масло, яйце, ванилия и захар.
Разбъркайте с лъжица и после доомесете докато се събере на топка и се получи хубаво тесто.
Най-добре е този немски сладкиш с извара да се приготвя във форма със падащи стени. Формата е с 26 см в диаметър. Намазвам я с масло и поръсвам с галета. След това полученото тесто го разпределям по цялата форма и по стените, като това трябва да е равномерно навсякъде. За да има в впоследствие изпеченият Кезекухен стена.
И както при всички маслени теста, така и при това, след като разпределим тестото по формата го прибираме в хладилник малко да стегне. Като през това време започваме да си приготвяме крем- пълнежа.
Приготвяне на пълнежа за Кезекухен- Käsekuchen
Разделете жълтъците от белтъците. Работете със сухи и чисти съдове, особено е важно за да се разбият добре белтъците! И така първо си разбивам белтъците с половината от захарта и щипка сол. Разбивайте докато получите белтъци разбити на сняг.
След това разбиваме маслото с останалата захар на хубав крем и добавяме жълтъците един по един.
След това добавяме изварата на порции като продължаваме да разбиваме. Капваме ванилията и лимоновият сок. Добавяме ваниловият пудинг. Бърка се до еднородност.
Тук искам да ви засиля вашето внимание
Спрете миксера и започнете да смесвате белтъците с жълтъчната смес. Това го правете с лъжица или шпатула, както ви е удобно. Правете плавни движения, за да не спаднат белтъците. И така вземате от белтъците и добавяте към жълтата смес. Готовият пълнеж се сипва във формата, онази която прибрахме в хладилника преди малко. 🙂
Кезекухен- Käsekuchen се пече в предварително загрята фурна на 180°С за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят. След като Кезекухен- Käsekuchen е вече изпечен, фурната се изключва и се отваря леко, като десертът се оставя вътре за още 15 минути. След това отваряте широко вратата на фурната да започне да се охлажда. След като се охлади напълно се прибира в хладилник.
После извадете от формата, като само премахнете падащите стени. Поставете Кезекухена на поднос и гарнирайте със сладко. Кезекухен- Käsekuchen се реже, когато е добре охладен!
Ако искате да опитате още нещо вкусно може да погледнете рецептата ми Чийзкейк “Ден и Нощ”
На мен ми отне цели две години в търсени на подходящата рецепта. Исках да е достоверна и истинска.
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар