понеделник, 9 април 2018 г.

Панетоне

Италиански Коледен хляб Панетоне

От доста време съм дигнала мерника на това Панетоне. Разглеждах рецепти от къде ли не, но най-истинска ми се стори рецептата на Бруно. Французин по произход и майстор сладкар. Рецептата е уникална, вкусът е незабравим. Височината на моето Панетоне достигна цели 19 сантиметра, изпече се много добре и е мек като памук. За аромата няма какво да кажа, то се подразбира с толкова аромати и сушени плодове, няма как да е зле. Само опитайте, по вкус е много по-добър от купените.  :)
Продукти:Панетоне
за кваса:
150 мл. вода
4 гр. суха мая
1 ч.л. сол
200 гр. брашно
мариноване на сушените плодове:

240 гр. стафиди
180 гр. захаросани портокалови кори
180 гр. захаросани лимонови кори
40 мл. ром, 40 мл. портокалов сокПанетоне
Панетоне тесто:
60 гр. жива мая
250 мл. прясно мляко
700 гр. брашно
190 гр. захар
3 ванилии
12 яйчени жълтъка
300 гр. краве масло
Начин на приготвяне:
Температурата на стаята трябва да бъде между 24° и 27°С. Първо започнете  кваса. Разтворете маята във водата, после сол и брашно да стане на тесто. Омазнете една купа сложете полученото тесто, покрийте с найлон и приберете в хладилника за едно денонощие.
Осигурете си сушените плодове, при мен се оказа проблем не можах да открия в целият град и затова си ги направих. Купих портокали и лимони измих ги много добре, след това ги обелих премахнах бялата част от кората и после ги попарих по отделно за 5 минути. Изцедих ги от водата, накълцах на ситно и поръсих със захар и ги прибрах в хладилника при кваса.
Стафидите накиснах в ром и портокалов сок също за една нощ. На другият ден продължаваме с приготвянето. Аз не се отказах, а Вие? ;)
Започваме съществената част. Вземете голяма купа в нея сложете пресятото брашно. Направете кладенче и започнете да добавяте продуктите като първо - Разбийте жълтъците със захарта, като почти побелеят добавете прясното мляко и живата мая. Време е за смесване. Добавете разбитите яйца към брашното, може да бъркате с миксер, за да ви е по-лесно. Към тази смес добавете ванилиите, сушените мариновани стафиди, захаросаните кори и кваса от предната вечер.Да не забравите маслото и то е важно. След това се получава меко тесто. Премесете леко на набрашнен плот и сложете в голяма тенджера /5л/ да втасва около 3 часа. Панетонето трябва да утрои размера си. Покрийте с влажна памучна кърпа и си починете.
Панетоне
Докато чакате да втасва е време да решите в какво ще печете. Аз ги пекох в тенджера стори ми се най-удачно. изрязах също пергамент и го прилепих към стените като предварително омазних съда за да прилепне по-добре към стените. А през това време Панетонето втасва, преизпълни тенджерата.
Панетоне
След това като е достатъчно втасало сипвам тестото върху намазнен плот и премесвам. Разделям на две и слагам във формите.
Панетоне
Оставете за още 2 часа да втасва, хубаво да се надигне. Преди да сложите да печете направете прорез с остър нож и намажете с разтопено масло.
Панетоне
Чак тогава слагате да печете в предварително загрята фурна. Печете долу на най-долната степен на 160°С за около час. Ако видите отгоре да ви прегаря покрийте с фолио. А за да се уверите, че вашето Панетоне е изпечено добре проверявайте с дървен шиш, за да няма изненади после.
Панетоне
Прекрасен е. Това е наистина неочакван резултат. Сега наближава Великден, но това не пречи да се почерпим с Панетоне и да украсим с яйца.
Панетоне
Много труд хвърлих, но съм истински щастлива, че се получи. Благодарение на Бруно следвайки неговите препоръки и стъпки наистина постигнах невероятен резултат . Тук се опитах да бъда максимално точна в описанието. А какво ще направя с белтъците който отделих, е това е друга тема. Разбира се, че имам нещо наум. :)
Панетоне
Добър Апетит!
Желая Ви от Все сърце весели и светли празници и нека Бог бъде с нас! Да ни закриля и пази всеки ден и час!
Благодаря!
Панетоне
Да се доближим поне за малко до италианската кухня, да това е вълшебство.
Панетоне
Тук може да оставите коментар, ще се постарая да отговоря на всички! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар